Lietuvių tremtinių atminimas šiuolaikinėje Rusijoje - Flige, Irina (Genocidas ir rezistencija, 2008)
GULAG’ as“ ir „sovietinis teroras“ yra vienos svarbiausių sąvokų, padedančių suprasti šiuolaikinę Rusiją ir jos istoriją. GULAG’ as tapo šiuolaikinės visuomenės kultūros ir gyvenimo dalimi. Tačiau GULAG’ o ir teroro atminimas netapo neatskiriama tautos atminties dalimi. Visuomenės sąmonėje GULAG’ o atminimas praktiškai nėra įsitvirtinęs kaip dalis nacionalinės patirties. Nėra valstybinių programų, skirtų šiam atminimui, teroro ir GULAG’ o temos beveik visiškai neįtrauktos į bendrojo lavinimo ir aukštųjų mokyklų istorijos disciplinas. Rusijos visuomenėje taip ir neįvyko vieša diskusija apie praeitį. Vis dėlto teroro atminimas vienu ar kitu pavidalu reiškiasi dabartinėje Rusijos kultūroje. Tačiau mes sąmoningai nenagrinėjame tokių svarbių jo aspektų kaip istoriniai tyrimai, filosofinis ar teologinis GULAG’ o patirties įprasminimas, istorijos dėstymas vidurinėje ir aukštojoje mokykloje, jo atspindėjimas literatūroje, kine, teatre ir televizijoje. Tarp jų ir lietuvių aukas įrasminantys atminties ženklai.
Keywords: Rusija; Lietuva; deportacijos; atmintis