Sovietinių represijų atminties reikšmės lietuvių autobiografijose - Šutinienė, Irena (Genocidas ir rezistencija, 2008)
Šiame pranešime represijas patyrusių žmonių autobiografiniai pasakojimai analizuojami pastaruoju aspektu, siekiant atskleisti subjektyvias šių įvykių reikšmes jų dalyviams. Analizuojamos 2001– 2005 m. penkiuose Lietuvos miesteliuose ir jų apylinkėse (Antalieptėje, Griškabūdyje, Panemunėlyje, Papilėje ir Rumšiškėse) papasakotos ir užrašytos 16 autobiografijų. Jos neatspindi visų galimų represijų reikšmių jų autoriams nei tuo labiau visiems represuotiesiems, bet jų turinio ir struktūros bendrumai padeda atskleisti kai kurias tipiškas dabartines represijų patirties reikšmes, tikėtina, būdingas daugelio panašaus likimo žmonių atminčiai; jos ir teikia struktūrą šių įvykių kolektyvinei atminčiai.
Keywords: sovietinė okupacija; represijos; atmintis; autobiografijos