Komunistų partijos vaidmuo vykdant masinius trėmimus Estijoje - Saueauk, Meelis (Genocidas ir rezistencija, 2008)
Visų pokario trėmimų didžiausią žalą Estijai padarė 1949 m. kovo mėn. Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje įvykdyta operacija „Priboj“, kuriai vadovavo Valstybės saugumo ministerija (MGB). Per šią operaciją vien iš Estijos ištremta daugiau kaip 20 tūkst. žmonių. Iki to laiko Sovietų Sąjungos vadovybė jau buvo suformavusi 30 metų trėmimų praktika ir nepriekaištinga metodika pagrįstą „trėmimų politiką“Sprendimai dėl trėmimų, įskaitant net ir mažiausio masto operacijas, buvo priimami aukščiausiuose SSRS vadovybės sluoksniuose ne vėliau kaip nuo praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio vidurio, matomas glaudus partinių ir represinių struktūrų bendradarbiavimas vykdant trėmimus.
Keywords: Estija; komunistų partija; deportacijos; represinės struktūros