Kražių valsčiaus žydų bendruomenės žūtis 1941 m.: faktai, problemos, atsakymai, likę klausimai. - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2009)
Straipsnio tikslas – išnagrinėti su holokaustu susijusius įvykius Raseinių apskrities Kražių valsčiuje 1941 m. vasarą ir rudenį, atskleisti lokalioje Lietuvos provincijos teritorijoje įvykdytų nusikaltimų ypatybes, parodyti nacių vaidmenį, metodus ir „technologijas“, naudotas įtraukiant lietuvius į žydų išpilietinimo ir izoliavimo priemones bei akcijas, taip pat atkurti paskutinį nusikalstamą aktą – žudymą, kuris kiekviename valsčiuje turėjo specifinių bruožų. Remiamasi Lietuvos ypatingojo archyvo (toliau – LYA) bylomis, Lietuvos centrinio valstybės archyvo (toliau – LCVA) fondų medžiaga, autoriaus užrašytais vietinių žmonių atsiminimais ir kitais šaltiniais. Autoriaus nuomone, atlikus daugiau tyrimų apie atskirų miestelių ir kaimų žydų bendruomenių žūtį, bus galima ne tik papildyti Lietuvos Respublikos autorių istoriografiją žydų žudynių Lietuvos provincijoje klausimais, bet ir patikslinti kai kurias mūsų ir užsienio istorikų istoriografines nuostatas dėl holokausto mūsų šalyje pirmaisiais nacių okupacijos mėnesiais.
Keywords: Lietuva; vokiečių okupacija; holokaustas; Kražiai