Sovietiniai partizanai Lietuvoje 1941–1944 m.: represiniai (teroristiniai) veiklos aspektai - Zizas, Rimantas (Genocidas ir rezistencija, 2010)
Šio straipsnio tikslas – atskleisti sovietinio ginkluoto pogrindžio atsiradimo ir funkcionavimo aplinkybes Lietuvoje, ypač tas, kurios lėmė jo represinę veiklą, prievartos, smurto, teroro naudojimą; nušviesti istoriografijoje iki šiol beveik netyrinėtą sovietinių partizanų represinės veiklos aspektą – mėginimus įvykdyti aukštų vokiečių okupacinio režimo Lietuvoje pareigūnų (Lietuvos generalinio komisaro Adriano von Rentelno, Vilniaus apygardos komisaro Horsto Wulffo ir kt.) politines žmogžudystes (jų nužudymas būtų sukėlęs Lietuvos gyventojams didelį vokiečių atsakomųjų represijų pavojų), taip pat rengtus pasikėsinimus į gen. Povilą Plechavičių, iki šiol istoriografijoje neatskleistas net užsienyje garsiai nuskambėjusio žymaus stačiatikių dvasininko metropolito Sergijaus nužudymo 1944 m. aplinkybes (darant prielaidą, kad jį nužudė sovietiniai partizanai).
Keywords: Lietuva; vokiečių okupacija; sovietiniai partizanai; represijos; teroras