1956–1959 m. repatriacija iš Lietuvos SSR ir Lenkijos LR saugumas - Stravinskienė , Vitalija (Genocidas ir rezistencija, 2010)
XX a. šeštojo dešimtmečio viduryje po Lenkijos Liaudies Respublikos valdžios atstovų sėkmingų derybų su Sovietų Sąjungos vadovybe buvo atnaujintas repatriacijos iš SS RS į LLR procesas. Pirmiausia jis apėmė represuotus, daugiausia lenkų tautybės asmenis, kurie jau buvo atlikę paskirtą bausmę arba paleisti iš įkalinimo vietos anksčiau laiko. Visi jie siekė išvykti į Lenkiją. SS RS vadovybė sutiko išleisti apie 9 tūkst. tokių asmenų
Keywords: Lietuva; Lenkija; repatriacija; sovietinis režimas; KGB