Sovietų režimo nacionalinės politikos bruožai Lietuvoje 1944–1953 m. - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2010)
Šio straipsnio tikslas – remiantis įvairių archyvų dokumentine medžiaga, naujausia Lietuvos ir užsienio šalių istoriografija, pamėginti ištirti ir apibūdinti komunistinio režimo nacionalinės politikos ypatumus ir bruožus, pristatyti ir apibendrinti pirminių tyrimų rezultatus. Rūpėjo atsakyti į klausimą, kokie veiksniai, priežastys ir aplinkybės lėmė nacionalinę politiką, kokia buvo jos specifika ir kokius sovietinės vadovybės interesus galima joje įžvelgti.
Keywords: Lietuva; sovietinė okupacija; tautinė politika; rusifikacija