Arkivyskupas Mečislovas Reinys: kalinio Mečislovo Reinio asmens byla Nr. 3145 - Vasiliauskienė, Aldona (Genocidas ir rezistencija, 2011)
Straipsnyje Lietuvos mokslo visuomenei ir visiems besidomintiems Dievo tarnų bylomis pirmąsyk pristatoma arkivyskupo Mečislovo Reinio byla iš Rusijos Vladimiro (prie Kliazmos) kalėjimo archyvo. Ši kalinio M. Reinio asmens byla Nr. 3145 yra reikšmingas ir, mūsų duomenimis, paskutinis šaltinis tyrinėjant arkivyskupo gyvenimo nelaisvėje metus (1948–1953). Straipsnyje supažindinama ir su ankstesniais šaltiniais – amžininkų atsiminimais, M. Reinio raštais, Lietuvos ypatingojo archyvo (toliau – LYA) dokumentais, – svarbiais nušviečiant arkivyskupo M. Reinio tapimą „valstybiniu nusikaltėliu“.Rusijos Federacijos vidaus reikalų ministerija 2010 m. Lietuvos istorikams pirmąsyk sudarė galimybę susipažinti su M. Reinio byla. Šiame straipsnyje nagrinėjama byla yra tarsi tęsinys dar 2005 m. „Genocide ir rezistencijoje“ pasirodžiusios publikacijos „Arkivyskupas Mečislovas Reinys: laiškai iš Vladimiro kalėjimo“. Prieš šešerius metus spausdintas darbas praplečia ir papildo nagrinėjamą bylą. Bylos dokumentai pagal tematiką sąlygiškai suskirstyti į dešimt grupių.
Keywords: sovietinė okupacija; katalikų Bažnyčia; Mečislovas Reinys; represijos