Režimo priešininkų represavimo ir persekiojimo tendencijos po 1954 m. - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2012)
Istorikai skiria nemažai dėmesio sovietinio režimo priešininkų persekiojimo sovietų okupuotoje Lietuvoje 1940–1953 m. temai. Paprastai analizuojamas politinis, ideologinis persekiojimo pagrindas, jo tikslai ir padariniai, įvardijami organizatoriai ir vykdytojai, pateikiama statistika. Tačiau nėra išsamių mokslinių tyrimų apie persekiojimą 1954–1990 m., represijų ryšį su psichologinio poveikio metodais, kas svariai prisidėtų prie sovietinės represinės politikos ir KGB veiklos Lietuvoje 1954–1990 m. įvertinimo. Be abejo, šio laikotarpio represijų mastas ne toks didelis kaip stalinizmo metais, bet ir tada žmonės buvo persekiojami, įkalinami remiantis prievarta primesta politine ir teisine sistema, o tai laikytina nusikaltimu Lietuvos žmonėms.
Keywords: sovietinė okupacija; komunistų partija; KGB; KGB metodai; represijos