KGB agento socialinis ir psichologinis portretas - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2021)
Į viešąją erdvę vis iškylant KGB agentų, ypač garsių asmenų, temai, visuomenėje kyla nemažas ažiotažas. Alyvos į ugnį neretai įpila ir politikai. Emocionalus, kategoriškas ir subjektyvus požiūris, net nesigilinant į agentų veiklos niuansus, verbavimo ypatybes, daro kliūčių racionalioms diskusijoms viešojoje ir mokslinėje erdvėje. Kas svarbiau: pavardė, slypinti už agento slapyvardžio, ar konkreti veikla? Ar tokioje emocionalioje diskusijoje kam nors kyla klausimas, kas buvo tie žmonės, dėl įvairiausių priežasčių tapę slaptaisiais KGB bendradarbiais.
Keywords: represinės struktūros; KGB; KGB agentas; socialinis portretas; išsilavinimas