Baltos dėmės ir KGB šliūžė prof. T. Ivanausko biografijoje - Vilkelytė, Daiva (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Reaguojant į 2020 m. kovo 2 d. registruotu laišku iš medžiotojų klubo „Uosinta“ gautą prašymą ištirti ir „paneigti arba patvirtinti“ informaciją „apie [prof.] Tado Ivanausko kolaboravimą sovietinės okupacijos metu (ypač prie Stalino 1945–1953 m.)“, buvo atliktas ribotos apimties tyrimas. Jo metu sąmoningai ieškota naujų, sovietmečiu neminėtų ir Glavlito cenzūros bei Lietuvos komunistų partijos propagandos išvengusių dokumentų ir naratyvų, atskleidžiančių naujus T. Ivanausko, nomenklatūrinio funkcionieriaus, veikusio stalinizmo epochoje, gyvenimo faktus. Rasti dokumentai leidžia teigti, kad dabartyje tiražuojamas T. Ivanausko sovietmečiu sukurtas ir išpuoselėtas įvaizdis ne visada remiasi faktais, dažnai juos iškraipo. LGGRTC pasirinko kitą pažymos formuluotę ir kitus cituojamus šaltinius, tačiau šis tyrimas leidžia naujai įvertinti akademinius T. Ivanausko nuopelnus, diplomato Petro Klimo bylą bei prisiminti, kad genetiką LSRS Mokslų akademija penkiolika metų vadino pseudomokslu.
Keywords: Sovietinė Lietuva; mokslo istorija; sovietinis mokslas; kolaboravimas; komunistinė indoktrinacija; Tadas Ivanauskas