Lietuvos ryšiai su Vakarais KGB voratinklyje - Burinskaitė, Kristina (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Kelionės į Vakarus, ar tai būtų asmeninės, grupinės kelionės ar komandiruotės, arba užsieniečių kelionės į Lietuvą, sovietinės okupacijos metais nebuvo toks įprastas reiškinys kaip šiais laikais. Turistinės kelionės buvo griežtai reglamentuotos ir kontroliuojamos įvairių institucijų, o KGB vaidino vieną svarbiausių vaidmenų užtikrinant teritorijos kontrolės mechanizmų įgyvendinimą. Nuo KGB rekomendacijų priklausė, ar asmeniui bus suteikta galimybė išvykti į užsienį ar atvykti į Lietuvą. Taip pat operatyviniais ir propagandiniais tikslais KGB siekė daryti įtaką, kontroliuoti ar pasinaudoti visapusiškais ryšiais su Vakarais (komandiruotės, specialistų, menininkų vizitai Lietuvoje). Teritorijos kontrolės mechanizmai ir jų įgyvendinimas dar vienas svarbus sovietinės sistemos ir KGB veiklos aspektas, atskleidžiantis, kaip veikė specialiosios tarnybos sovietinio režimo sąlygomis, kokiais principais vadovavosi. Visuomenėje dėl sovietmečiu vykusių kelionių į užsienį iki šiol sklando mitai, kad tik turintys ryšių su KGB galėjo išvykti į užsienį. Taigi šis tyrimas bandys išsklaidyti arba patvirtinti tokius mitus.
Keywords: KGB; turizmas; agentai; išeivija; ekonomika; Vakarai