Partizanų baudžiamoji praktika Kauno apskrityje (1944–1952), I dalis - Miknevičius, Gintautas (Genocidas ir rezistencija, 2019)
Šis tyrimas skirtas Lietuvos partizanų baudžiamosioms operacijoms Kauno apskrityje. Duomenys apima valsčius, priklausiusius Kauno apskričiai iki 1946 m. administracinės-teritorinės reformos, po pastarosios įvykdymo apskrities teritorija keitėsi. 1950 m. administracinės-teritorinės reformos metu vietoj panaikintų valsčių buvo suformuotos sritys ir rajonai, todėl galimi netikslumai, nepriskiriant žuvusiųjų Kauno apskričiai, bet jie yra nežymūs, nes nuo 1950 m. partizanai faktiškai nevykdė baudžiamųjų operacijų. 1950–1952 m. žuvusiųjų skaičius yra labai mažas, nedarantis įtakos šiam tyrimui. Tyrinėjami visi smurtiniai mirties atvejai. Tyrimo metu siekta išsiaiškinti, kurie atvejai yra partizanų akcijos, o kurie – kriminaliniai nusikaltimai, sovietiniais metais priskirti partizanams.
Keywords: Kauno apskritis; partizanai; kolaborantai; sovietų represinės struktūros; mirties atvejai