NKVD Katynės operacijos lietuvių ir buvusios Antrosios Lenkijos Respublikos Vilniaus vaivadijos gyventojų aukos - Jasiewicz, Krzysztof (Genocidas ir rezistencija, 2019)
1939 m. rugpjūčio 23 d. vokiečių nepuolimo sutartimi, kurią Maskvoje pasirašė Joachimas von Ribbentropas ir Viačeslavas Molotovas apibrėžė susitariančiųjų šalių įtakos sferas ir faktiškai reiškė Antrojo pasaulinio karo pradžią. Kartu paktas inicijavo milijonų Vidurio ir Rytų Europos, įskaitant Lietuvos ir Lenkijos gyventojus, tragediją. Sovietinė valdžia siekė išnaikinti asmenis, kurie netiko sovietiniam modeliui, tad jie buvo masiškai deportuojaimi, naikinami sovietų užimtose Lenkijos ir Lietuvos teritorijoje. Vienas iš didžiausių tokių nusikaltimų simbolių – Katynė. Tų žmonių likimą nulėmė sovietinė karinė imperijos doktrina.
Keywords: Lenkija; sovietinė okupacija; represijos; Vilniaus kraštas; represinės struktūros; Katynė