Lietuvių ir lenkų emigrantų politinių ryšių ženklai 1940–1990 m. - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2018)
1940 m. Sovietų Sąjungai aneksavus Lietuvą, lietuvių politinė išeivija Vakaruose įsitraukė į Lietuvos laisvinimo sąjūdį. Vienu iš jį stiprinančių veiksnių lietuviai laikė ryšių su emigrantais iš Rytų ir Vidurio Europos šalių, patekusių į sovietų įtaką, palaikymą. Tai turėjo padėti telkti šios Europos dalies tautų pajėgas, turinčias panašų tikslą – atkurti savo tėvynių laisvę ir nepriklausomybę.
Keywords: Lietuva; Lenkija; išeivija; sovietinė okupacija