Tremtinio sąvoka ir trėmimų samprata Lietuvos sovietinės okupacijos metais: teisiniai, ideologiniai, administraciniai ir socialiniai aspektai - Kareniauskaitė, Monika (Genocidas ir rezistencija, 2018)
Straipsnio tyrimo objektas – sovietų organizuoti trėmimai. Tremties, tremtinio ir trėmimų sąvokas siekiama išanalizuoti ir dekonstruoti remiantis skirtingų mokslų – sociologijos, istorijos, teisės – įžvalgomis ir metodais. Į tremties reiškinį žvelgiama įvairiais aspektais ir remiantis įvairiais šaltiniais: sovietologijos mokslo teorijomis, sovietinės baudžiamosios teisės šaltiniais, administraciniais Lietuvos komunistų partijos dokumentais, baudžiamosiomis ir tremčių bylomis, tremtinių dienoraščiais ir atsiminimais. Pagrindinis straipsnyje keliamas klausimas – kuo tremtinio teisinis statusas ir faktinė padėtis skyrėsi nuo politinio kalinio, ar sovietinėje represijų sistemoje šias abi represuotųjų grupes skyrė griežta riba ir kur bei kokiomis aplinkybėmis tremtinio ir politinio nusikaltėlio teisinė ir faktinė padėtis buvo panaši, o šios sąvokos iš dalies sutapo apimdamos šias abi sovietinių represijų aukų grupes.
Keywords: Lieutva; sovietinė okupacija; tremtys; sovietinė teisė; tremtiniai