VLIK’o pirmininkas Mykolas Krupavičius ir jo Lietuvos laisvinimo idėjos - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2022)
1992-aisiais, prieš trisdešimt metų, Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas paskelbė nutraukiantis savo veiklą, nes pagrindinis tikslas – išlaisvinta Lietuva – jau buvo pasiektas. Iš antinacinės virtusi antisovietine organizacija ir prisiėmusi Tėvynės laisvinimo naštą, 1944–1955 m. ji buvo iškėlusi siekį – sudaryti Lietuvos vyriausybę išeivijoje. Tuo laikotarpiu VLIK’o lyderiu buvo išrinktas prelatas Mykolas Krupavičius (1885–1970), ne tik dėjęs dideles pastangas įgyvendinant šį pagrindinį reikalą Tėvynės labui, bet ir kėlęs, plėtojęs jos laisvinimo idėjas.
Keywords: sovietinė okupacija; išeivija; rezistencija; VLIK; politiniai tremtiniai