Grįžusių politinių kalinių ir tremtinių adaptacija sovietinėje Lietuvoje: patirtys, strategijos, ištekliai - Šutinienė, Irena (Genocidas ir rezistencija, 2022)
Nagrinėjant grįžusių politinių kalinių ir tremtinių įvairių formų prisiminimus (publikuotus atsiminimus, rašytines ir papasakotas gyvenimo istorijas, autobiografinės apklausos duomenis), straipsnyje aptariami jų adaptacijos sovietinėje Lietuvoje aspektai. Nagrinėjamos būdingos adaptacijos patirtys, profesinės ir socialinio mobilumo trajektorijos,  naudotos strategijos bei ištekliai, kai kurie socialiniai adaptacijos veiksniai.
Keywords: sovietinė Lietuva; politiniai kaliniai; tremtiniai; deportacijos; integracija