Neginkluotojo pasipriešinimo dalyvio psichologinis portretas - Masiulionytė , Asta (Genocidas ir rezistencija, 2015)
Straipsnio tikslas – remiantis individualia politinio ir religinio neginkluotojo pasipriešinimo dalyvių patirtimi ir subjektyviais šios patirties vertinimais sovietmečiu ir Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu sudaryti psichologinį pasipriešinimo dalyvio portretą. Analizuojamos įsitraukimo į neginkluotąją antisovietinę veiklą aplinkybės, pobūdis ir subjektyvus jo vertinimas pačių dalyvių akimis, nagrinėjamos įvairios neginkluotojo antisovietinio pasipriešinimo dalyvių požiūrio į šią savo veiklą tendencijos susidūrimo su sovietiniu pasipriešinimu patirties kontekste. Apžvelgiami reikšmingiausi persekiojimo, kratų, tardymų, bausmių vykdymo ir taikymo patirties aspektai, kuriuose atsiskleidžia pagrindiniai asmenybės bruožai ir jų dinamika, tiriamos neginkluotojo antisovietinio pasipriešinimo dalyvio asmenybės kryptingumo tendencijos nepriklausomos Lietuvos kontekste, lyginami religinio ir politinio neginkluotojo antisovietinio pasipriešinimo dalyvių psichologiniai portretai sovietmečiu ir nepriklausomybės laikotarpiu.
Keywords: Lietuva; sovietų okupacija; antisovietinis neginkluotas pasipriešinimas; religinis pasipriešinimas; KGB