Latvian Women – Participants in the National Armed Resistance, 1940s–1950s - Dreimane, Inese (Genocidas ir rezistencija, 2024)
Straipsnyje apžvelgiamas Latvijos moterų dalyvavimas ginkluotame nacionaliniame pasipriešinimo judėjime po Antrojo pasaulinio karo. Nustatyta, kad 1944–1956 m. nacionaliniame partizaniniame kare dalyvavo ne mažiau kaip 414 latvių moterų. Priešingai nei vyrai, jos nekariaudavo, bet dirbdavo buities darbus ir teikdavo medicininę pagalbą.Moterys prisijungdavo prie nacionalinių partizanų būrių, kad išvengtų suėmimo dėl to, kad praeityje buvo partizanų rėmėjos. Pasitaikė atvejų, kai moterys į mišką ėjo todėl, kad ten jau buvo jų šeimos nariai. Kartais miške buvo kuriamos naujos šeimos ir gimdavo vaikai.
Keywords: Latvija; moterys; partizanai; okupacija; pasipriešinimas