Stalino imperijos kova su Ukrainos sukilėlių judėjimu paskutiniajame Antrojo pasaulinio karo etape (1944–1945): Raudonosios armijos vaidmuo - Hrynevych, Vladyslav (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Straipsnyje, remiantis gausybe archyvinių dokumentų, analizuojama karinė priešprieša tarp Stalino imperijos ir Ukrainos sukilėlių judėjimo Vakarų Ukrainoje. Ypatingas dėmesys skiriamas Raudonosios armijos vaidmeniui, kuri, be bendrų su NKVD karinių ir baudžiamųjų operacijų, pati griebėsi kovos prieš sukilėlius karinių operacijų organizavimo, taip pat aktyviai dalyvavo tokiose akcijose, nukreiptose sunaikinti Ukrainos sukilėlių armiją (toliau – USA) ir Ukrainos nacionalistų organizacijos (toliau – UNO) pogrindį, kaip antai vietinių gyventojų trėmimas ir jų perkėlimas nuo fronto linijos, karinės mobilizacijos, represijos prieš USA šeimas ir kt. Autorius daro išvadą, kad Raudonosios imperijos karas prieš Ukrainos nacionalinį išsivadavimo judėjimą į savo negailestingas girnas įtraukė nemažą civilių gyventojų skaičių, dėl to šis karas tapo barbariškas ir tiek savo prigimtimi, tiek pražūtingomis pasekmėmis gali būti laikomas Ukrainos tautos genocidiniu naikinimu.
Keywords: Antrasis pasaulinis karas; Vakarų Ukraina; Ukrainos sukilėlių armija; UPA; NKVD; genocidas