1937–1938 m. Didžiojo teroro „vykdytojų“ fenomenas - Podkur, Roman (Genocidas ir rezistencija, 2023)
Straipsnyje nagrinėjamas „vykdytojų“ fenomenas per Didįjį 1937–1938 m. terorą 1990-ųjų vidurio–2020 metų Ukrainos istoriografijoje.Tyrimo metodika ir metodai. Nagrinėdamas istorizmo, sistemiškumo, objektyvumo, visapusiškumo, tęstinumo principus, autorius atskleidžia jų priklausomybę nuo istorinių žinių kilmės. Subjektyvumo veiksnys (tyrėjo asmenybė) turi ypač didelės reikšmės tyrimo objektyvumui. Autorius naudojo istoriografinę analizę, sintezę, tyrimo krypčių tipologiją, lyginamąją analizę.Išvados. Didžiojo teroro „kaltininko“ fenomeno tyrimas tapo įmanomas tik visiškai išslaptinus komunistinių specialiųjų tarnybų dokumentus. Reiškinio tyrimas turėjo tam tikrą dinamiką – nuo „generalinio teroro direktoriaus“ Josifo Stalino vaidmens, jo artimiausios aplinkos, SSRS ir Sovietų Ukrainos NKVD komisarų iki konkrečių tyrėjų regioniniuose Ukrainos NKVD padaliniuose, apygardų viršininkų, tiesioginių mirties bausmių vykdytojų. Istorikams pavyko nubrėžti apibendrintą vykdytojo – čekisto organizatoriaus, čekisto tyrėjo, čekisto budelio – portretą.
Keywords: vykdytojai; nusikaltėliai; Didysis teroras; istoriografija; NKVD; biografinės studijos