Latviai ir sovietinė sistema XX a. 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiais: prisitaikymo ir kolaboravimo iššūkiai - Bleiere, Daina (Genocidas ir rezistencija, 2026)
Straipsnyje analizuojama dabartinė tyrimų ir diskusijų apie bendradarbiavimą su sovietiniu režimu Latvijoje situacija, pasitelkiant Stanley Hoffmanno pasiūlytas kolaboravimo (angl. collaboration) ir kolaboracionizmo (angl. collaborationism) sąvokas. Straipsnyje siekta atskleisti iššūkius, susijusius su XX a. 8–9 dešimtmečiais Latvijoje vykusiu kolaboravimu, atsižvelgiant į kintančią socialinę aplinką, visuomenės prisitaikymą prie sovietinės sistemos ir besikeičiančią valdžios politiką. Kolaboracionizmas buvo vertinamas kaip besąlygiškas paklusnumas sovietinei sistemai, tuo tarpu kolaboravimas griežto prievartinės rusifikacijos režimo sąlygomis Latvijoje formavosi kaip nacionalinio identiteto išsaugojimo strategija.