Sovietinė vidaus kariuomenė. Jos taktika ir veiklos metodai (1944–1953) - Starkauskas, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 1997)
NKVD–MVD–MGB įvairių tipų kariuomenės veikimą Lietuvoje įdėmiau tyrinėti verčia keletas priežasčių. Viena iš jų ši: šeštajame–aštuntajame dešimtmečiais komunistų partijos ir KGB inspiruoti istorikai ir publicistai pradėjo teigti, kad “ginkluotas buržuazines nacionalistines gaujas” sutriuškino vadinamieji liaudies gynėjai, žmonių vadinti stribais. Taigi reikia įrodyti, kas su kuo Lietuvoje 1944–1953 m. kovojo ir koks buvo tų junginių vaidmuo sunaikinant Lietuvos laisvės kovotojus – partizanus. Pagaliau reikėjo perprasti čekistinės kariuomenės veiklos taktiką, veikimo principus, jos ryšius su čekistais operatyvininkais, kad būtų atskleistas dar vienas istorijos puslapis. Vidaus kairuomenės elgesys, metodai, santykiai su kitomis represinėmis struktūromis.