SSRS NKVD–MVD Sekretoriato 1944–1959 m. „Ypatingieji aplankai“ – vienas iš naujausiųjų laikų istorijos šaltinių - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 1998)
Šiame straipsnyje pristatomi J. Stalino „Ypatingojo aplanko“ bylose esantys dokumentai, kurie atspindi pokario situaciją Lietuvoje. Su Lietuva susijusius dokumentus galima suskirstyti į šias grupes: SSRS ir LSSR NKVD–MVD represinių struktūrų veikla slopinant lietuvių rezistenciją, priemones prieš emigracijoje esančias organizacijas ir asmenis.