„Nepatikimoji“ 50-oji lietuviškoji šaulių divizija, SRS vidaus reikalų liaudies komisaro pavaduotojo, valstybės saugumo 2-ojo rango komisaro S. Kruglovo ir SSRS NKVD–NKGB įgaliotinio Lietuvai, valstybės saugumo komisaro I. Tkačenkos 1944 m. gruodžio 15 d. - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 1998)
1944 m. vasarą Raudonoji armija įsiveržė į Lietuvą. Netrukus buvo pradėta prievartinė mobilizacija į naujojo okupanto kariuomenę. Mobilizuoti Lietuvos vyrus į SSRS kariuomenę bolševikams buvo ypač sunku. Tūkstančiai jaunuolių slapstėsi kaimuose, miškuose, įstojo į partizanų būrius. NKVD baudžiamiesiems pulkams vargais negalais pavykdavo sugaudyti dalį besislapstančiųjų ir taip padidinti potencialių mirtininkų gretas. Tačiau atvykę į komisariatus ar prievarta sugaudyti „prievolininkai“ ne iš karto būdavo siunčiami į frontą – reikėjo išeiti „mokymus“ atsargos pulkuose.