253-iasis lietuvių policijos batalionas (1943–1944) - Bubnys, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 1998)
Nacių okupacijos metais Lietuvoje buvo suformuoti 23 lietuvių policijos batalionai. Kai kurių batalionų istorija (pvz., 1(13)-ojo ir 2(12)-ojo) gana detaliai nušviesta publicistikoje ir istorinėje literatūroje, apie kitus beveik nieko nėra rašyta. Viena tokių „baltųjų dėmių“ policijos batalionų istorijoje galima laikyti ir 253-iąjį lietuvių policijos batalioną, veikusį 1943–1944 m. Sovietinio laikotarpio publicistikoje ir istorijos veikaluose dažniausiai buvo domimasi tais batalionais, kurie dalyvavo civilių gyventojų (žydų ir kitų tautybių) žudynėse. Tai atitiko tuometinę komunistų partijos liniją demaskuoti „lietuvių buržuazinių nacionalistų“ nusikalstamą veiklą. Tie batalionai, kurie panašioje veikloje „nepasižymėjo“, dažniausiai buvo paliekami užmarštyje. Straipsnio tikslas – atkurti mažai žinomą lietuvių policijos batalionų istorijos fragmentą – 253-iojo bataliono veiklą.