Apie sudėtingą suvokimo procesą - Gauck, Joachim (Genocidas ir rezistencija, 1999)
Kai 1990 m. tapo prieinami slaptųjų tarnybų, partiniai ir valstybiniai archyvai, padėję atskleisti gausybę iš dalies nežinomų faktų, daugelis VDR piliečių labai nepasitikėjo savo sistema bei skatino diskusijas apie sovietinio socializmo kūrimą bei asmeninį santykį su šia sistema.