NKGB–NKVD prieš lenkų pogrindį Lietuvoje 1944 m. antroje pusėje–1945 m. pirmoje pusėje - Bubnys, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 1999)
Lenkų pogrindžio (Armijos Krajovos, AK) veikla Lietuvoje antrosios sovietų okupacijos pradžioje (1944–1945 m.) iki šiol nėra pakankamai gerai ištirta. Šią temą daugiausia tiria Lenkijos istorikai. Vis dėlto AK veikla Lietuvoje yra Lietuvos istorijos dalis ir neturėtų būti Lietuvos istorikų užmiršta. Straipsnio tikslas – parodyti, kaip sovietų represinės struktūros (NKVD ir NKGB) 1944–1945 m. persekiojo ir naikino ginkluotą lenkų pogrindį (AK). AK naikinimo procesas skirstomas į tris pagrindinius etapus, parodoma, kaip buvo sunaikinta AK vadovybė ir atskiri partizanų būriai, atskleidžiama NKVD-NKGB taktika AK atžvilgiu, pateikiama suimtų ir nušautų lenkų pogrindžio narių statistika. Straipsnio autorius daro išvadą, jog sovietų represinėms struktūroms iki 1945 m. rudens pavyko sunaikinti organizuotą lenkų pogrindį Lietuvoje.