Madrido konferencija: aktyvinamas Lietuvos laisvės bylos kėlimas - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Net 96 savaites su pertraukomis vykusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencija Madride toliau tęsė dialogą tarp Rytų ir Vakarų. Lietuvos laisvės bylai reikšminga tai, kad šiame tarptautiniame forume buvo keliami žmogaus teisių principo pažeidimai okupuotoje Lietuvoje, neteisėtas Baltijos kraštų inkorporavimas į Sovietų Sąjungą. Straipsnyje apžvelgiamas laisvosios lietuvijos politinių organizacijų (VLIK’o, ALT, PLB) pasirengimas Madrido susitikimui ir dalyvavimas jame.