Romo Kalantos susideginimo 30-osios metinės Vytauto Didžiojo universitete - Streikus, Arūnas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Romo Kalantos susideginimo 30-osioms metinėms paminėti skirta nemažai įvairaus pobūdžio renginių. Akademiniu užmoju siekiant įprasminti R. Kalantos auką išsiskyrė Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedros surengta mokslinė konferencija „Kaunas 1972: alternatyvioji kultūra, politinis protestas ir kultūrinė rezistencija“. Konferencijos pavadinime išvardyti reiškiniai, kurių kontekste, organizatorių manymu, galima geriausiai paaiškinti 1972 m. gegužės mėn. įvykius Kaune, todėl buvo galima tikėtis, kad jie ir bus konferencijos dėmesio centru. Trylika konferencijoje perskaitytų pranešimų galima suskirstyti į tris grupes: 1) skirti tiesiogiai R. Kalantos susideginimo ir su tuo susijusių įvykių įvairiems aspektams; 2) analizuojantys šių įvykių atgarsius bei poveikį; 3) aptariantys platesnį 1972 m. gegužės mėn. įvykių kontekstą.