Nacių konfiskuoto turto restitucija Vakarų Europoje po Antrojo pasaulinio karo - Liekis, Šarūnas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Tiek dažnas Lietuvos pilietis, tiek politikas teigia, kad Vakarų Europos valstybės po Antrojo pasaulinio karo nuosekliai siekė atkurti teisingumą ir atlyginti žalą, padarytą holokausto ir nacizmo aukoms. Šias ryžtingas pastangas vainikavo teisingumo pergalė ir visos problemos buvo išspręstos. Tuo tarpu pokomunistinėse valstybėse restitucijos procesas tik prasideda ir vyksta labai sunkiai, nes siejamas su asmenine ir grupine tautų atsakomybe. Tačiau tai kompleksiškas ilgalaikis ir sudėtingas, ne vieną dešimtmetį trukęs restitucijos Vakarų Europoje, bet ir turto atėmimo procesas, būdai bei terminai. Padėtis Rytų ir Vakarų Europoje buvo skirtinga. Svarbiausi panašumai tarp Rytų ir Vakarų yra susiję su turto nusavinimo būdais, o skirtumai – su politiniais ir ekonominiais veiksniais.