Buvusių politinių kalinių psichologinis tyrimas - Kazlauskas, Evaldas (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Pradiniame tyrimo etape, įvertinant politinių represijų padarinius, buvo tirti politiniai kaliniai, nes jie gali būti laikomi labiausiai traumuota grupe iš visų nukentėjusiųjų nuo sovietinių represijų. Ši grupė pasirinkta taip pat todėl, kad, lyginant su kitomis nukentėjusiųjų nuo politinių represijų grupėmis, buvusių politinių kalinių jau liko labai nedaug. Naudotas specialiai šiam tyrimui sukurtas klausimynas, kurį sudaro šios dalys: demografiniai duomenys, klausimai apie gyvenime patirtus traumuojančius įvykius, standartizuotos metodikos, įvertinančios traumavimo padarinių stiprumą, subjektyviai vertinama dabartinė sveikatos būklė, klausimai apie tai, kas padėjo įveikti represijų sunkumus, dabartiniu metu gaunama socialinė parama.