Politinių represijų psichologiniai padariniai - Gailienė, Danutė (Genocidas ir rezistencija, 2002)
Išsamūs pokario psichologiniai tyrimai, trukę dešimtmečius, parodė, jog karo ir politinių represijų,tiek sovietinių tiek nacių, traumos sukelia ilgalaikius psichologinius padarinius, kai kuriems nukentėjusiesiems jie tęsiasi net visą gyvenimą. Šie padariniai mažai susiję su asmenybės predispozicija – net buvusiems visai sveikiems ir gerai adaptuotiems žmonėms sukrečiantys išgyvenimai sukėlė daug psichinės sveikatos sutrikimų – baimingumą, nervingumą, depresiją, pasikartojančius košmarus, padidėjusį dirglumą ir agresyvumą, krito jų darbingumas ir pan.