Pilietinio pasipriešinimo diena: KGB reakcija į 1972 m. įvykius - Anušauskas, Arvydas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Kaunas 1972 m. pradžioje, lyginant su kitais miestais, niekuo neišsiskyrė: nei KGB persekiojamų ar sekamų žmonių skaičiumi, nei kokiu nors nelegaliu judėjimu. Kita vertus, negalima pamiršti ir žinomos „laikinosios sostinės“ dvasios. Tad KGB skyrė išskirtinė dėmesį, tačiau tai neužkirto nei Romo Kalantos susideginimui nei paskui sekusiems neramumams. Gegužės 14-oji sovietiniam saugumui tapo nuolatinės įtampos ir nuolatinių budėjimų diena ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje. Jaunimo protestų proveržio laukta kasmet, bet nebuvo kalantiškai tragiško katalizatoriaus. Ne tik dėl KGB itin aktyviai formuojamo neigiamo požiūrio į susideginimus, bet ir dėl nemažos dalies visuomenės nevienareikšmiškos pozicijos savižudybių atžvilgiu – nesvarbu kokių priežasčių paskatintų, vėlesniais metais tokių drastiškų protesto formų beveik neliko.