Lietuviškoji valdžios institucija Vokietijos–TSRS karo pradžioje: jos veiklos bruožai, kompetencija bei pozicija tautinių santykių srityje (Vilniaus miesto komiteto pavyzdžiu) - Brandišauskas, Valentinas (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Prasidėjus Vokietijos–TSRS karui, Kaune buvo sudaryta Lietuvos laikinoji vyriausybė (LLV). Ji mėgino atkurti iki tarybinės okupacijos buvusią ekonominę sanklodą, teisinę sistemą, vietos savivaldą. Tačiau LLV jurisdikcija apėmė ne visą Lietuvą, nes šalį užėmus skirtingiems vokiečių armijos daliniams ir Lietuvoje įsteigus dvi karo lauko komendantūras – Kauno ir Vilniaus – neišvengiamai turėjo susidaryti ir du civilinio gyvenimo administravimo centrai. Taigi Vilniui bei Rytų Lietuvai atsidūrus kitos karo lauko komendantūros veikimo zonoje, čia įsikūrė antra pagal svarbą lietuviškoji valdžios institucija – Vilniaus miesto ir srities piliečių komitetas. Šiame straipsnyje pristatoma jos susikūrimo aplinkybės, veikla, požiūris į etninės mažumas.