Sovietinės fotografijos funkcijos ir specifika 1940–1953 m. - Matulytė, Margarita (Genocidas ir rezistencija, 2003)
Straipsnyje aptartos pagrindinės sovietinės fotografijos funkcionavimo visuomenėje sritys: žiniasklaida ir muziejininkystė, atidžiau pažvelgta į fotodokumento panaudojimą sovietinio saugumo struktūrose. Kalbant apie fotografų likimus ir jų veiklą 1940–1953 m., apibrėžta bendra padėtis, detaliau išnagrinėti neskelbti faktai bei fotografų autobiografiniai dokumentai. Mėginta atskleisti fotografijos meno sovietizavimo esmę, nustatyti sovietinio piliečio fotoarchyvo ypatumus.