Lietuvos laisvinimo veikla Vakaruose įsigalint detantui 1970–1974 m. - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2004)
Straipsnyje apžvelgiama pagrindinių Lietuvos laisvinimo organizacijų Vakaruose – Amerikos lietuvių tarybos (ALT), Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK’o), Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) politinė veikla 1970–1974 m. Tuo laikotarpiu mažėjo tarptautinė įtampa tarp Rytų ir Vakarų, vyko pasirengimas Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijai. Be to, parodomas egzilio baltiečių tolesnis jungimasis bendrai veiklai ir atskleidžiamos sovietų institucijų pastangos sklaidyti laisvosios lietuvijos vienybę bei trukdyti Lietuvos laisvės bylos kėlimui.