Politinių kalinių bendruomenės susiformavimas ir pasipriešinimas GULAG’o ypatingojo režimo lageriuose (1948–1954 m.) - Gelumbauskas, Evaldas (Genocidas ir rezistencija, 2004)
Straipsnyje apžvelgiama GULAG‘o ypatingo jo režimo lagerių sistemos evoliucija 1948–1954 m. bei juose kalėjusių politinių kalinių statuso, individualaus sąmonėjimo ir bendruomenės formavimosi raida, analizuojamas politinių kalinių pasipriešinimas ir kova dėl ypatingojo lagerinio režimo panaikinimo. Straipsnio autorius apibendrino naujausius Lietuvos ir užsienio istorikų tyrimus, panaudojo buvusių politinių kalinių išleistą memuarinę literatūrą bei atskiruose dokumentų rinkiniuose paskelbtus šaltinius.