Patikimų asmenų vaidmuo sovietinėje sistemoje - Okuličiūtė , Lina (Genocidas ir rezistencija, 2006)
Sovietų režimo Lietuvoje metu agentūrinis tinklas – slapti sovietinio saugumo talkininkai sudarė KGB agentūros ramstį. 1952 m. reorganizavus agentūrinį tinklą, informatoriaus kategoriją pakeitė nauja kategorija – patikimi asmenys. Skirtumas tarp agentūros ir patikimų asmenų tas, kad pastarieji buvo pasitelkiami sprendžiant daugelį klausimų, tiriant objektus, o agentūra įdiegiama kontržvalgybinėms užduotims atlikti. Jie turėjo būti KGB šaltinis, per kurį būtų galima sužinoti žmonių nuotaikas, pokalbių temas, požiūrį į sovietų politiką ir ktių užduočių įgyvendinimui.