Lietuvos laisvinimo veikla XXa. penktajame dešimtmetyje Vakaruose: Amerikos lietuvių taryba 1940–1950 m. - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2006)
Šio straipsnio tikslas — parodyti Lietuvos laisvinimo veiklos Vakaruose užuomazgas, kilimą ir plėtotę penktajame dešimtmetyje. Straipsnyje atskleidžiama JAV įsikūrusios senosios lietuvių išeivijos politinės organizacijos – Amerikos lietuvių tarybos (ALT) ir Vokietijoje atsikūrusio Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK’o) veikla. Be to, nušviečiamas lietuvių karo pabėgėlių – politinių tremtinių organizavimasis į Lietuvių tremtinių bendruomenę (LTB), aptariamos idėjos kurti Pasaulio lietuvių bendruomenę (PLB), pabrėžiant ryžtą atkovoti Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Taip pat parodomos ALT ir VLIK’o pastangos bendradarbiauti Lietuvos vadavimo veikloje. Straipsnis pateiktas dviem dalimis — pirmoji apima ALT, jos organizavimosi ir bendradarbiavimo su kitomis organizacijomis apraiškas, antroji – VLIK’o, lietuvių išeivijos organizacijos, kūrimąsi.