Lietuvių trėmimas į Krasnojarsko kraštą 1948 m. - Polianskaja, Jana (Genocidas ir rezistencija, 2008)
Pagal 1948 m. sovietų trėmimų planus ir Maskvoje nustatytas tremtinių normas numatyta ištremti 12 tūkst. šeimų. Buvo sudaromi du tremiamųjų sąrašai: pagrindinis ir atsarginis. Planuota iškeldinamuosius iš Lietuvos SSR išsiųsti į specialiąją tremtį Krasnojarsko krašte ir Jakutijos ASSR (po 6 tūkst. šeimų), įdarbinti juos SSRS miško pramonės ministerijos miško paruošų įmonėse. Taip buvo rengiamasi būsimai Lietuvos kaimo kolektyvizacijai. Trėmimai buvo tik lietuvių kančių pradžia. Sibire jie susidurė su nežmoniškomis darbo ir gyvenimo sąlygomis.