Lietuvos partizanų kova su kolaboravimu 1949–1953 m. - Pocius, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2009)
Šio straipsnio tikslas – ištirti pogrindžio kovą su kolaboravimu, jos ypatumus paskutiniais pasipriešinimo judėjimo metais. Stengtasi atskleisti partizanų veiklą siekiant sustabdyti kolektyvizaciją, kaip ir kodėl keitėsi kovos su valdžios bendradarbiais taktika, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio vadovybės požiūris į kolaboravimu kaltintus asmenis. Keltas uždavinys nustatyti žuvusių represinių struktūrų narių, partinių ir sovietinių aktyvistų bei kolaboravimu kaltintų civilių gyventojų skaičių, apžvelgti LLKS teisinius norminius aktus, reglamentuojančius bausmes už politinius ir kriminalinius nusikaltimus.