KGB veikla prieš pabėgusius ir išvykusius Lietuvos gyventojus XX a. šeštajame–devintajame dešimtmetyje - Juodis, Darius (Genocidas ir rezistencija, 2009)
Šio straipsnio tikslas – panagrinėti sovietinio saugumo veiklą prieš vadinamuosius naujuosius lietuvių emigrantus, vienu ar kitu būdu išvykusius iš SSRS į užsienio šalis. Trumpai apžvelgiamos jų pabėgimo aplinkybės, kokios bausmės pabėgėliams buvo skiriamos už akių ir kaip kito jų griežtumo laipsnis bėgant metams. Pažvelgiant į KGB veiklos užkulisius, parodoma, kaip norėta kompromituoti sovietinei sistemai neįtinkančius asmenis. KGB veiksmai prieš tuos, kurie, pasinaudodami repatriacijos proceso suteiktomis galimybėmis, išvyko iš sovietinės Lietuvos, nėra šio straipsnio objektas. KGB vaidmuo šiame procese – atskira nagrinėjimo tema.