Ideologinė cenzūra Lietuvoje 1948–1955 m.: sistemos derinimas - Streikus, Artūras (Genocidas ir rezistencija, 2009)
Straipsnyje nagrinėjamos šios ideologinės cenzūros reiškimosi sritys: grožinės literatūros ir meno kūrinių cenzūra, humanitarinių mokslo sričių tekstų cenzūra, periodinių leidinių cenzūra, bibliotekų valymas. Ideologinės cenzūros apraiškas stengtasi sieti su bendru sovietinės kultūros politikos kontekstu, kuriame net ir per trumpą laikotarpį chronologiškai galima išskirti du etapus: 1) lemiamas Lietuvos dvasinio gyvenimo sovietizavimo lūžis (1948–1950 m.); 2) visuotinės ideologinės kontrolės įtvirtinimas (1951–1955 m.).