Holocaust in the Raseiniai County: destruction of the Jewish Community in Nemakščiai Rural District - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2010)
Straipsnio tikslas – Lietuvai pragaištingos 1940–1944 m. (bolševikmečio ir nacmečio) istorijos kontekste atskleisti su holokaustu susijusius įvykius ir šių nusikaltimų ypatumus 1941 m. vasarą Nemakščių valsčiuje, parodyti nacių vaidmenį ir būdus sudarant laikinąsias savivaldos institucijas, įtraukiant jas ir kai kuriuos lietuvius į žydų išpilietinimo, diskriminavimo ir izoliavimo priemones, o vėliau – ir į žudynes. Remiamasi Lietuvos ypatingojo archyvo (toliau – LYA) baudžiamosiomis bylomis, Lietuvos centrinio valstybės archyvo (toliau – LCVA) fondų medžiaga, kitų tyrinėtojų ir straipsnio autoriaus užrašytais vietos žmonių atsiminimais, kitais šaltiniais. Taip pat apibendrinamas holokausto vyksmas buvusios Raseinių apskrities šiaurės vakarų dalyje ir Žemaitijos pietryčiuose. Pirmieji du savotiškos trilogijos straipsniai apie gretimų Kražių ir Viduklės valsčių žydų bendruomenių sunaikinimą išspausdinti leidinio „Genocidas ir rezistencija“ 2009 m. Nr. 2(26) ir 2010 m. Nr. 1(27).