1943 m. balandžio 5 d. „visos Lietuvos“ konferencija: lietuvių politinis elitas kolaboravimo ir pasipriešinimo kryžkelėje - Zizas, Rimantas (Genocidas ir rezistencija, 2011)
Straipsnyje nušviečiama iki šiol istoriografijoje beveik nežinoma, netyrinėta problematika, susijusi su 1943 m. balandžio mėn., po nesėkmės formuojant SS legioną Lietuvoje, sušaukta vadinamąja „Lietuvių konferencija“. Remiantis autentiškais archyviniais šaltiniais, siekiama nuosekliai atskleisti šią konferenciją kaip įdomų, prieštaringą, nevienareikšmiškai vertintiną nacių Vokietijos okupuotos Lietuvos politinio gyvenimo įvykį – jo prielaidas, priežastis ir aplinkybes, sumanymą ir įgyvendinimą, sudėtingą eigą, priimtus sprendimus, parodyti, kaip reiškėsi kolaboravimo ir pasipriešinimo idėjos, kaip lietuvių politinis elitas siekė Lietuvos valstybingumo, sušvelninti okupacinį režimą ir kitų politinių tikslų bei kokie buvo konferencijos padariniai tolesniems Lietuvos politinio gyvenimo procesams.