Suomijos ir Švedijos požiūris į Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos Baltijos šalyse įvykdytas okupacijas 1940–1944 m. - Stalmokaitė , Ignė (Genocidas ir rezistencija, 2012)
XX a. penktojo dešimtmečio pradžioje pakitęs Baltijos valstybių statusas sulaukė permainingos ir nevienareikšmės išorinio pasaulio reakcijos, o priklausomų tautų valstybingumo kova suformavo tam tikrą Baltijos šalių vietą tarptautinėje šalių bendruomenėje. Straipsnyje nagrinėjami dviejų Šiaurės valstybių – Švedijos ir Suomijos – požiūriai į tris nepriklausomybę praradusias Baltijos šalis per pirmąsias dvi okupacijas 1940–1944 m.