Jonas Ženauskas – 1940–1941 m. sovietų kalinys, 1941 m. Birželio sukilimo dalyvis, žydų gelbėtojas - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2012)
1940–1941 m. sovietų kalinių, išsilaisvinusių iš Lietuvos kalėjimų Vokietijos–Sovietų Sąjungos karo pradžioje, likimai labai įvairūs. Dauguma jų, ištrūkę iš kalėjimo, skubėjo pas artimuosius. Kai kurie išsilaisvinę kaliniai tą 1941 m. birželį ar vėliau susitepė nužudytų žydų ir kitų tėvynainių krauju. Dar kiti, vos išėję į laisvę, įsitraukė į antisovietinį Birželio sukilimą. Iš tokių buvusių kalinių ir sukilimo dalyvių išsiskiria Jonas Ženauskas. Jis nepriklausė nei visuomenės elitui, nei Lietuvių aktyvistų fronto (toliau – LAF) vadovybei, bet savo veiksmais nemažai prisidėjo prie sukilimo sėkmės Kauno mieste, istoriografijai paliko svarbių rašytinių šaltinių, gelbėjo žydus. Straipsnio tikslas – per J. Ženausko asmenį atskleisti kai kuriuos su 1941 m. Birželio sukilimo įvykiais Kaune ir žydų gelbėjimu susijusius faktus, pamąstyti apie atskiro žmogaus pastangų lūžiniais istorijos momentais svarbą ir prasmę.