Vakarų pagalbos Lietuvos partizanams mito analizė - Arlauskaitė-Zakšauskienė , Inga (Genocidas ir rezistencija, 2014)
Atsirasti Vakarų pagalbos mitui turėjo įtakos daugybė veiksnių: sovietinė propaganda, komunistinis teroras, Lietuvos partizanai, Vakarų radijo stotys, Vakarų slaptosios tarnybos ir kt. Norint suprasti, iš kur tarp partizanų paplito viltis ateisiančia Vakarų pagalba, būtina įvertinti tuometinę geopolitinę ir istorinę erdvę keliais pjūviais – nuo tarpvalstybinių santykių dinamikos po Antrojo pasaulinio karo iki laisvės kovotojų mąstysenos ir veiksnių, formavusių partizanų kaip individų pasaulėžiūrą.